15.05.2025 14:25 0 Materiał Partnera Materiał partnera
Catering dla placówek edukacyjnych z roku na rok staje się coraz bardziej popularny. Ten trend ma wiele zalet zarówno dla dzieci, jak i personelu oraz rodziców – firmy bardzo często współpracują z wykwalifikowanymi dietetykami, tworząc zróżnicowane menu dostosowane do potrzeb żywieniowych dzieci w różnym wieku. Efekt? Zdrowe posiłki, bogate w niezbędne składniki odżywcze, kluczowe dla rozwoju najmłodszych. Aby jednak rzeczywiście catering przedszkolny spełniał oczekiwania i dostarczał młodym smakoszom co najlepsze, konieczne jest wybranie odpowiedniej firmy dostarczającej posiłki. Na co zwrócić uwagę, decydując się na kompleksowy catering przedszkolny? Postanowiliśmy zebrać najważniejsze aspekty, które warto zweryfikować jeszcze przed podjęciem współpracy.
Pierwszym krokiem, który należy dokonać w momencie weryfikowania firmy cateringowej do przedszkola jest sprawdzenie czy dany biznes został zatwierdzony oraz zarejestrowany przez Państwową Inspekcję Sanitarną. Taka rejestracja stanowi potwierdzenie, że firma dopełnia obowiązki sanitarno-higieniczne. Dodatkowo można poprosić firmę o przedstawienie protokołu pokontrolnego z kontroli sanepidu. Dzięki niemu możliwe jest uzyskanie wiedzy na temat tego, czy w trakcie przygotowywania posiłków nie doszło do żadnych uchybień. Warto także upewnić się, czy w trakcie przygotowywania żywienia masowego firma cateringowa stosuje system HACCP – jeżeli tak, powinna posiadać adekwatny certyfikat. Wtedy będzie można mówić o posiadaniu realnego dowodu na to, że procedury żywienia dzieci spełniają wszystkie wymagania bezpieczeństwa, a także jakości sporządzanych posiłków. Ponadto, każda firma przygotowująca dania w postaci cateringu zobowiązana jest opracować i działać wedle własnego zakładowego kodeksu – tzw. programu Good Catering Practice (Dobrej Praktyki Cateringowej). Powinien on zawierać wytyczne obejmujące aspekty takie jak:
• funkcjonalność pomieszczeń, a także ich stan techniczno-sanitarny i higieniczno-porządkowy;
• wyposażenie;
• jakość zdrowotna posiłków oferowanych w ramach usługi cateringu dla przedszkoli;
• higiena personalna kuchni;
• przeszkolenie pracowników przygotowujących żywność;
• realizację założeń systemu HACCP w cateringu (m.in. redukowanie zdarzeń mogących skutkować negatywnymi konsekwencjami dla zdrowia dzieci).**
Oprócz tego istotne jest szczegółowe zapoznanie się z ofertą firmy cateringowej – jeżeli jest ona dostępna online. Ważne, by upewnić się że firma uwzględnia specyfikę żywienia przeznaczonego dla dzieci pod kątem kaloryczności czy zbilansowania konkretnych dań. Równie istotne jest upewnienie się czy firma jest w stanie przygotowywać posiłki dla dzieci posiadających alergie pokarmowe. Przykładowo, na stronie https://www.catering-koszalin.com zainteresowani mogą zapoznać się z ofertą Domir Catering – firmy zajmującej się między innymi dostarczaniem posiłków do przedszkoli. To właśnie tam dostępne jest między innymi przykładowe menu, wraz z numerami alergenów występujących w posiłkach, a także kalorycznością wszystkich posiłków w jednym dniu.
Catering przedszkolny zamiast wewnętrznej kuchni nierzadko postrzegany jest przez instytucję jako szansa na oszczędność – przy jednoczesnym dbaniu o dobro dzieci. Placówka oświatowa, która decyduje się na catering przedszkolny, nie musi utrzymywać własnej kuchni ani zatrudniać kucharza, w ten sposób generując wyłącznie dodatkowe koszty. Firma cateringowa dostarcza świeże oraz zdrowe posiłki każdego dnia, nierzadko oferując przedszkolom i szkołom korzystne rabaty. Jednocześnie catering przedszkolny jest rozwiązaniem wysoce elastycznym, pozwalającym na dopasowanie liczby posiłków do liczby dzieci w przedszkolu, uwzględniając przy tym ich indywidualne preferencje żywnościowe. Nie każda placówka może pozwolić sobie na zorganizowanie zaplecza gastronomicznego. W takim przypadku catering przedszkolny we współpracy z doświadczoną firmą to prawdziwy strzał w dziesiątkę!