27.04.2025 10:00 0 MS
Wielu Polaków podczas długiego weekendu wybiera wyjazdy poza miasto lub za granicę. Ci, którzy zostają, chętnie spędzają czas w ogródkach i na działkach, ciesząc się wiosenną pogodą. Grill i ognisko to symbole majówki, ale warto pamiętać, że nie wszędzie można rozpalać ogień bez konsekwencji.
Długi weekend to świetna okazja na grillowanie i przygotowywanie potraw na świeżym powietrzu. Maj to idealny czas na dania z sezonowych warzyw takich jak liściaste sałaty, czosnek, cebula, buraki, por, marchew czy groszek. Sałatka z lekkim dressingiem będzie doskonałym dodatkiem do kiełbasek z ogniska czy grillowanej karkówki.
Zanim jednak rozpalimy ognisko, warto sprawdzić obowiązujące zasady. Rozpalenie ognia w miejscu niedozwolonym może skutkować mandatem w wysokości nawet do 500 zł. Prawo dopuszcza rozpalanie ogniska na własnej posesji, pod warunkiem że nie przeszkadza ono sąsiadom i wykorzystuje się wyłącznie drewno opałowe – palenie śmieci i roślin jest zabronione.
Ogniska nie wolno rozpalać w pobliżu materiałów łatwopalnych, w odległości mniejszej niż 4 metry od granicy sąsiedniej działki oraz mniej niż 100 metrów od lasu. Nie wolno ich również organizować na plażach, przy rzekach czy w lasach, chyba że są tam wyznaczone specjalne miejsca.
Przestrzegając tych zasad, można bezpiecznie cieszyć się majówką i uniknąć nieprzyjemnych konsekwencji.
Byliście świadkami zdarzenia w naszym regionie? Czekamy na Wasze sygnały i informacje. Można kontaktować się z nami za pośrednictwem strony facebookowej i mailowo: [email protected]. Dyżurujemy także pod numerem telefonu 729 715 670.