13.02.2025 14:30 0 Materiał Partnera Materiał partnera

Czy niska wydajność sieci wodociągowej musi oznaczać niezadowolenie gości Twojego hotelu?

Doskonała lokalizacja, świetna kuchnia, perfekcyjna obsługa i niezliczone godziny wysiłku włożonego w zapewnienie komfortu gości, którzy… i tak wyjadą niezadowoleni? Taka sytuacja może spotkać właścicieli obiektów, którzy borykają się z problemem spadków ciśnienia w sieci wodociągowej i idącym za tym brakiem równomiernego dostępu do wody w ciągu całej doby.

Klienci obecnie są bardziej wymagający niż kiedykolwiek, a przeszkody na drodze do wzięcia porannego prysznica mogą wywołać irytację, która zakończy się przyznaniem zaniżonej oceny. Czy warto ryzykować otrzymanie 2/5 gwiazdek z powodu niewydajnej sieci?

W dzisiejszych czasach dynamiczny rozwój sektora turystycznego stawia przed lokalnymi społecznościami oraz zarządcami infrastruktury miejskiej nowe wyzwania. Jednym z kluczowych obszarów, który wymaga szczególnej uwagi w kontekście wzmożonego ruchu turystycznego, jest sytuacja sieci wodno-kanalizacyjnych. Okresowy, nagły wzrost liczby odwiedzających obszary turystyczne wiąże się bowiem ze zwiększoną konsumpcją wody oraz generowaniem większej ilości ścieków. 

Sieci wodno-kanalizacyjne w obliczu wzmożonego ruchu turystycznego

Z punktu widzenia zrównoważonego rozwoju ważnym przypadkiem jest sytuacja obiektów hotelowych czy osiedli jednorodzinnych lub budynków wielorodzinnych (blok), zlokalizowanych w terenach turystycznych (szczególnie nadmorskich lub górskich), obleganych w sezonie urlopowym. 

– W regionach turystycznych często ma miejsce sytuacja, w której od lat pracują lokalne sieci (zarówno wodociąg, jak i kanalizacja sanitarna oraz deszczowa). Sieci, które zostały dobrane i zwymiarowane do określonych, stosunkowo niskich, potrzeb lokalnych mieszkańców i które są wystarczające poza sezonem urlopowym, czyli np. można przyjąć, że w okresie od września do kwietnia. Przychodzi sezon urlopowy, a razem z nim wzmożony ruch turystyczny – a turyści w zależności od obszaru mogą stanowić nawet kilkukrotną liczbę mieszkańców. Do tego, w przypadku okresu wakacyjnego, dochodzą nawalne deszcze i brak możliwości odebrania zrzutu większych ilości wody deszczowej przez sieć. Tym samym zwiększają się pobory wody, jak również wzrasta ilość ścieków – sieci wodno-kanalizacyjne są narażone na przeciążenie – zauważa Andrzej Kulągowski, Ekspert Amargo® posiadający wieloletnie doświadczenie w realizacjach zbiorników na wodę. 

– Nie wszyscy lokalni zarządcy sieci inwestują w przebudowę infrastruktury wodno-ściekowej, głównie z uwagi na wysokie koszty realizacji (szczególnie w przypadku obszarów górskich czy chronionych), przekraczające możliwości finansowania. Z drugiej strony nie decydują się na inwestycje, gdyż uważają – czasami słusznie – że optymalnym rozwiązaniem jest, by w każdym nowo przyłączanym do sieci obiekcie wymuszać zastosowanie zapasowego źródła wody pitnej i przeciwpożarowej – podkreśla. 

Rys. 1. Przykład zastosowania zbiornika modułowego na wodę o maksymalnej dopuszczalnej pojemności 14,2 m³ do celów użytkowych oraz ppoż. w budynku usług turystyki (pensjonacie). Źródło: materiały własne Amargo®.

Rys. 2. Przykład zastosowania zbiornika zapewniającego wymaganą ilość wody do celów ppoż. o pojemności roboczej 14,5 m3 oraz zabezpieczającego potrzeby bytowe dla nadmorskiego hotelu. Źródło: materiały własne Amargo®.

Gospodarowanie zasobami wodnymi staje się prawdziwym wyzwaniem dla zarządców budynków zakwaterowania turystycznego

  Zrównoważone wykorzystanie wody wobec rosnącego zapotrzebowania na jej pobór oraz produkcję znacznych ilości ścieków (w sezonie turystycznym może nawet to być wzrost o kilkaset procent co sprawia, że oczyszczalnie stają się niewydolne) to dziś priorytet. Jak jednak sobie z tym poradzić? 

 – Z punktu widzenia technicznego nie ma sensu, by znacznie przewymiarowywać sieci wodociągowe, gdyż w okresach mniejszego poboru wody istnieje ryzyko, że będzie ona „zagniwała” z powodu zbyt małego przepływu. Analogicznie w sieci kanalizacyjnej będzie zbyt mała prędkość przepływu ścieku, co może powodować zatory, brak unoszenia frakcji stałej itd. Z drugiej strony rzadko stosowane są np. kanały o profilu jajowym, który jest niejako odpowiedzią na potrzebę zapewnienia stałej prędkości przepływu (niezależnie od wielkości przepływu, nawet przy niewielkim wypełnieniu tj. przekrój kanału zwiększa się w miarę większego zrzutu ścieku) – kontynuuje.  

Zastosowanie zbiorników buforowych na wodę może wesprzeć obszary turystyczne

Zarządcy obiektów hotelowych coraz częściej decydują się na budowę własnego zbiornika zapasu wody. Rozwiązanie pozwala zapewnić odpowiednią i stabilną wydajność instalacji wody w budynku. W godzinach małego rozbioru źródło zapasu pitnej jest uzupełniane, a w ciągu dnia wykorzystywane. To umożliwia wyrównanie zmiennego zapotrzebowania na wodę w ciągu całej doby.    Dotyczy to nie tylko istniejących budynków, które mierzą się z problemem niskiej wydajności sieci. Własne zbiorniki na wodę to także odpowiedź na wyzwanie, z którym borykają się nowo projektowane obiekty, tj. brak uzyskania odpowiednich parametrów zasilania z sieci miejskiej / gminnej lub konieczność spełnienia wymogów i warunków technicznych, jakie wydają lokalne zakłady wodociągowe.

Co na temat zbiorników buforowych mówią wytyczne projektowe w warunkach podłączenia obiektu do sieci wodociągowej i kanalizacyjnej?

– W warunkach technicznych podłączenia do sieci wodociągowej i kanalizacyjnej obiektów typu hotel, mieszkalne wielorodzinne, coraz częściej pojawiają się wytyczne projektowe, wedle których należy przewidzieć zasilanie wodą miejską z wykorzystaniem zestawu hydroforowego współdziałającego na stałe ze zbiornikiem buforowym zapewniającym niezbędny zapas wody dla określonego rozbioru godzinowego. Taki układ powinien być wyposażony w sterowanie zapewniające płynne uzupełnianie zapasu z jednakowym kontrolowanym i nieprzekraczanym wydatkiem, bez skokowych poborów z sieci miejskiej – wskazuje Andrzej Kulągowski. 

– Aby zmniejszyć zapotrzebowanie na wodę w budynku i tym samym zmniejszyć ilość pobieranej wody z miejskiej sieci wodociągowej oraz zrzutu do kanalizacji, wytyczne wskazują na potrzebę projektowania systemów rozdziału ścieków czarnych i szarych, z powtórnym wykorzystaniem wody szarej po oczyszczeniu. W przypadku niektórych lokalizacji wytyczne wskazują również na zakaz korzystania z wody z sieci miejskiej do podlewania terenów zielonych. W takich przypadkach doskonałym rozwiązaniem jest retencjonowanie wody opadowej w zbiorniku i wykorzystanie jej w ww. celu. Podobnie jest w przypadku obiektów posiadających baseny – w warunkach podłączenia do sieci możemy znaleźć zapisy o konieczności zastosowania układu uzupełniania i wymiany wody basenowej w obiegu zamkniętym – podkreśla. 

– Ważną kwestią jest również ochrona przeciwpożarowa i zapewnienie odpowiedniej ilości wody do celów gaśniczych. W przypadku konieczności uzyskania większego zapotrzebowania wody na cele ppoż. dla obiektów powinny być projektowane dedykowane systemy gromadzenia wody, której uzupełnianie może odbywać się na przykład tylko w godzinach nocnych. Jednocześnie można przewidzieć automatyczne odłączanie poboru wody na cele socjalno-bytowe po uruchomieniu akcji gaśniczej (tzw. zawory i systemy pierwszeństwa). Dzięki zbiornikowi z zapasem wody do celów ppoż. i dedykowanemu zestawowi pompowemu zostanie zagwarantowane odpowiednie ciśnienie i wydajność w sieci przeciwpożarowej np. hydrantowej lub tryskaczowej, co z reguły nie jest możliwe przy bezpośrednim zasileniu tylko z sieci miejskiej – kończy.

Wewnętrzne zbiorniki modułowe na wodę dla obiektów hotelowych, pensjonatów i budynków wielorodzinnych

Lokalizacja obiektów takich jak hotele, pensjonaty czy inne budynki wielorodzinne, a szczególnie już istniejące, powoduje, że zazwyczaj nie ma możliwości posadowienia zbiornika zewnętrznego – zarówno naziemnego jak i podziemnego, chociażby z uwagi na kolizje z istniejącą infrastrukturą.  

Doskonałym rozwiązaniem jest, by zbiorniki wyrównujące dobowy rozbiór wody z zestawem pompowym stabilizującym ciśnienie w instalacji wykonywać wewnątrz budynków. Taką możliwość daje zastosowanie technologii modułowej i montaż konstrukcji na miejscu posadowienia. Eliminuje to wszystkie dodatkowe koszty wynikające z potrzeby ingerencji w elementy konstrukcyjne budynku oraz ogranicza wszelkie procedury związane z uzyskiwaniem pozwoleń, uzgodnień i budową konstrukcji zewnętrznych.  

Poza kosztami, administratorom budynków zależy również na czasie, a zbiorniki wewnętrzne mogą zostać wybudowane w obiekcie w zaledwie 2 do 4 dni.

Wewnętrzne zbiorniki modułowe na wodę sprawdzają się zarówno w przypadku magazynowania zapasu wody pitnej, buforu wody do celów przeciwpożarowych, a także z powodzeniem pracują jako zbiorniki retencyjne wody opadowej oraz służą do realizacji odzysku i zagospodarowania wody ze ścieków szarych. 

Rys. 3. Przykład zastosowania zbiornika modułowego o pojemności roboczej 18,2 m3 zbudowanego w celu dostosowania domu studenckiego do wymagań przeciwpożarowych. Źródło: materiały własne Amargo®.

Rys. 4. Przykład zastosowania zbiornika pośredniego zapasu wody o pojemności 6 m3 na potrzeby instalacji hydrantowej w budynku uczelni. Źródło: materiały własne Amargo®.

Źródło artykułu: https://www.amargo.pl/niska-wydajnosc-sieci-wodociagowej-w-budynku-obiekcie-hotelowym/


Czytaj również: