21.08.2021 19:26 0 MW

Seler na stole i w kotle. Czas zacząć Pełną Grappę

Fot. MW

Kociewski Festiwal Kulinarny Pełna Grappa 21 sierpnia ugościł głodnych nowych smaków w Subkowach. Bohaterem wydarzenia był seler i kulinarne wariacje na jego temat. Jemy?

Co roku w okolicy jesieni, a ta już za pasem, Subkowy na jeden dzień stawały się Kociewską stolicą smaku i warzyw. Niegdyś Kulinarne sympozjum "O jeściu na Kociewiu" zmieniło nazwę na Kociewski Festiwal Kulinarny Pełna Grappa, czyli po naszemu łyżka. To ona jest przyznawana rokrocznie za wygraną w konkursie kulinarnym na najlepsze i najciekawsze wykonanie dania z warzywa, które jest głównym tematem imprezy.

W tegorocznej edycji konkursu na przygotowanie selera wygrała Małgorzata Cyganowska. Druga była Dorota Szczucka, a trzecia Justyna Dzień-Pustkowska.

Każda z potraw była ciekawa w smaku i z selerem w roli głównej. Ten był podawany na wiele sposób i to nie tylko ten korzeniowy, ale i naciowy, który ma wielu amatorów, zwłaszcza wśród osób dbających o linię. O walorach smakowych i zdrowotnych mówił dr Józef Sadkiewicz. To też jego gulasz selerowy był daniem wieczoru, serwowanym prosto z garnka wszystkim uczestnikom spotkania.

W tym roku z racji projektu w jakim wzięliśmy udział zmieniliśmy nazwę i trochę formułę naszych kulinarnych spotkań - mówi Krystyna Gierszewska, prezes Stowarzyszenia Kociewskie Forum Kobiet.

Doszły nowe elementy jak zespoły, które umilały nam biesiadowanie. Cieszę się, że pojawili się wystawcy z Kociewie Etno Design ze swoimi kolorowymi produktami oraz pan Szwałek z miodami. Myślałam, że więcej osób przyjdzie, ale pandemia i mnogość tego dnia imprez w okolicy zapewne spowodowała, że kto mógł to u nas zagościł. Natomiast cieszę się, że Pan doktor wystąpił. Lubię jak opowiada, robi to bardzo ciekawie i zawsze z takim wdziękiem. Widziałam jak przybyli tego dnia słuchali go i byli zachwyceni.

Fot. MW Fot. MW Fot. MW Fot. MW Fot. MW Fot. MW Fot. MW Fot. MW Fot. MW 20210821_155119.jpg Fot. MW Fot. MW Fot. MW Fot. MW Fot. MW Fot. MW Fot. MW Fot. MW Fot. MW Fot. MW Fot. MW Fot. MW

Hitem tego dnia okazała się też lemoniada sporządzona na syropie miętowym, wodzie, cytrynie i liściu mięty. Warsztaty z kiszenia kapusty, czekoladowego fondue, surówki z selera cieszyły się powodzeniem wśród młodszych i starszych. Dzieci brały udział w konkursach plastycznych, a w tym czasie dorośli mogli napić się kawy lub zakupić ciekawe folkowe gadżety.


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...