09.09.2023 12:00 0 MW

'Dzień pełnego talerza' w klubie "Przyjazna dłoń". Spełniło się nasze marzenie - najedliśmy się do syta

Fot. MW

8 września przypadały dwa święta: Światowy Dzień Wellbeingu i Dzień Marzyciela. Z tej okazji Wasz ulubiony dziennikarz, kiedy nie piszę, czyli "ja" zorganizował akcję 'Dzień pełnego talerza'. Jako, że jednym z marzeń podopiecznych klubu Przyjazna dłoń z Tczewa, było...najeść się do syta i poczuć się ważnym. I to właśnie zostało uczynione, dzięki pomocy kilku osób. To nie był tylko poczęstunek, to było marzenie i radość ze wspólnie spędzonego czasu. Jak widzimy marzenia się spełniają. Projekt dofinansowany był ze środków Fundacji ORLEN. .

Z grupą osób chorujących na choroby psychiczne spotkałam się kilka lat temu, podczas mojej poprzedniej pracy, jako redaktora. Udało się im pomóc kilkukrotnie, ale dopiero teraz na taką skalę.

Fot. MW

Znając potrzeby podopiecznych klubu 'Przyjazna dłoń' stworzyłam projekt o wdzięcznej nazwie "Dzień pełnego talerza'. A dlaczego dzień i pełnego talerza? Dlatego, że jednym z ich marzeń było zjeść prawdziwy obiad, a dochody osób chorujących na choroby psychiczne są niewielkie. Po opłaceniu kosztów życia często zostają bez środków pozwalających zepwnić im minimalny byt.

Fot. MW

Finał akcji

Fot. MW

Podczas pocztęstunku zamówieniowego z restauracji, klubowicze mieli okazję spróbować barszczu czerwonego, ziemniaków, kotletu devolay z surówką. Na finał był tort, ale nie byle jaki, bo na początku był biały, czysty. Jednak, by nie pozostał taki golusi, jako atrakcje przygotowałam dla nich różne posypki, suszone owoce i orzechy, którymi przyozdobili tort. Napis był pomysłem opiekunów i podopiecznych.

Fot. MW

Oczywiście nie zabrakło degustacji i wspólnych rozmów o życiu, radościach i smutkach. Te chwile na pewno zapamiętają na długo.

Fot. MW

Ponadto każdy z nich dostał małe co nie co na wynos oraz na ręce opiekunów przekazałam drobne gadżety do pracy podczas warsztatów.

Fot. MW

Za wszystko serdecznie dziękujemy sponsorom. A przekaz z tej akcji jest taki, by pamiętać, że wokół nas są ludzie potrzebujacy. Dla nas to tylko kawałek ciasta, dla nich radość, posiłek czasami jedyny w całym dniu. Warto wspomóc ludzi chorujących na choroby psychiczne.

Środki pochodziły z Fundacji ORLEN, ponadto projekt wsparł Piotr Rezmer, właściciel Restauracji Piaskowa oraz kwaler Orderu św. Stanisława oraz Ewa Marcysiak, właściciel Restauracji Zajazd Słoneczny.

Podziękowania należą się również opiekunom klubu: Pani Alicji Goertz-Czertak oraz Pani Halinie Hejnowskiej.

Fot. MW

A co jest Wellbeing? Jak podaje portal kalendarz Kalibi: Pierwsze obchody World Wellbeing Day (Światowego Dnia Wellbeingu) zorganizowane zostały w 8 września 2018 roku w Polsce przez Wellbeing Institute. Celem tego dnia jest szerzenie świadomości na temat wellbeingu i inspirowanie ludzi do zwrócenia uwagi na swoje zdrowie i równowagę psychiczną.

Fot. MW

Pamiętajmy! Warto pomagać!

Fot. MW Fot. MW Fot. MW Fot. MW Fot. MW Fot. MW Fot. MW Fot. MW Fot. MW Fot. MW Fot. MW Fot. MW Fot. MW Fot. MW Fot. MW Fot. MW Fot. MW Fot. MW Fot. MW Fot. MW Fot. MW Fot. MW Fot. MW Fot. AGC Fot. AGC Fot. AGC Fot. AGC Fot. AGC Fot. AGC


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...