26.06.2023 00:00 0 MW/Min. RiRW
Jest to pierwszy tradycyjny produkt z powiatu świeckiego, który zalazł się na Liście Produktów Tradycyjnych. Pomysłodawczynią wpisania na listę jest Magda Potulska z powiatu świeckiego, która nie kryje dumy ze swojego osiągnięcia. Teraz już każdy będzie mógł posmakować tego pysznego kociewskiego przysmaku produkowanego z maślanki. A jak jest fjut na stole, to czas na ruchanki (racuszki). Smacznego.
— W ten piękny czerwcowy poranek, z nieskrywaną dumą i radością oficjalnie ogłaszam, że, wytwarzany przeze mnie fjut kociewski z maślanki, spełnił wszystkie wymogi proceduralne i został wpisany na prestiżową Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jest to pierwszy i jedyny produkt pochodzący z powiatu świeckiego- pisze rozentuzjazmowana Magda Potulska, pomysłodawczyni akcji.
Zgodnie z zasadą na tej liście znajdziemy tylko takie produkty, którym udowodniono wieloletnią tradycję wytwarzania, a także wyróżniają się wysoką jakością i wyjątkowymi cechami.
Fot. Magda Potulska
— Pomysł zakiełkował jeszcze, kiedy żyła mama, niestety razem nie zdążyłyśmy dopełnić tej procedury. Jednak ta myśl siedziała w mojej głowie i sercu. Po kilku latach, postanowiłam wrócić do tematu. Procedura trwała kilkanaście miesięcy - podkreśla Pani Magda.
Jak przyznaje, trudno byłoby jej to osiągnąć, gdyby nie Pani Profesor Maria Pająkowska-Kensik, znanej regionalistki i Ambasador Kociewia oraz Pani Beata Dar z Kujawsko-Pomorskiego Urzędu Marszałkowskiego.
— *Właśnie za kilka dni minie już 5 lat od kiedy mamy nie ma obok. Postanowiłam kontynuować, promować i upowszechniać, to co Ona zaczęła. Wpisanie fjuta kociewskiego na tą Listę oraz Stypendium Marszałka Województwa jest najlepszym tego dowodem. Czuję jej obecność i wiem, że wspiera mnie w tych działaniach. To autentyczna historia, płynąca w genach. To Wspólne dzieło moje i mojej mamy. To nasz wspólny sukces potwierdzający wytrwałość i konsekwencje w działaniu8 – wspomina kobieta.
Fot. Kociewie Etno Design
Jest półgestą, ciągnącą masa, lepką i kleistą o barwie od bursztynowej do ciemnobrązowej. Przyjmuje kształt naczynia, w którym się znajduje. W zależności od wielkości naczynia/słoika, w którym się znajduje. Przyjmuje barwę od bursztynowej/miodowej do ciemnobrązowej. W smaku słodki z lekko wyczuwalnym kwaskowatym posmakiem maślanki.
Ponadto Fjut kociewski jest produktem charakterystycznym dla regionu etnograficznego Kociewie. Jego nazwa pochodzi z gwary kociewskiej i nawiązuje do ciągnącej konsystencji. Fjut kociewski produkowany jest z maślanki, która powstaje jako produkt uboczny przy wytwarzaniu masła. W okresie letnim była wykorzystywana do picia jako pożywny napój chłodzący. Z racji tego, że kociewskie wsie i jej mieszkańcy byli biedni, do tego gospodynie były bardzo zaradne, gospodarne i wykorzystywały wszystkie produkty, jedna z nich, metodą prób i błędów zaczęła gotować fjuta.
Fjut kociewski gotowany z maślanki jest prototypem obecnego masła czekoladowego. Dawniej smarowano nim chleb w dni powszednie. W niektórych domach do niedzielnej kawy smażono słynne drożdżowe ruchanki kociewskie i smarowano fjutem. Produkt ten był szczególnie lubiany przez dzieci. Stanowił namiastkę słodyczy. Produkt gotowany jest z dwóch podstawowych składników: swojskiej maślanki oraz cukru w odpowiednich proporcjach. Bardzo ważne są również takie składniki jak: odrobiona serca, garść uśmiechu, szczypta cierpliwości i okruchy wspomnień. Te czynniki także warunkują odpowiednią jakość produktu. Proces gotowania jest długi i wymaga zestawiania z ognia i ponownego gotowania, dlatego trudno jest określić dokładny czas przygotowywania fjuta. Produkt ma barwę od jasno miodowej do ciemnobrązowej, jest bardzo słodki, półgęsty o ciągnącej konsystencji.
Smacznego.