28.11.2021 19:19 0 MW/PUW Gdańsk
Sznek to słodkie ciasto drożdżowe zawinęte w ślimaka polane lukrem, czyli glanzem. Wszystkie te wyrazy zapewne pochodzą z języka niemieckiego: schnecke - ślimak, glanz - lukier, coś świecącego. Teraz ta nasza popularna drożdżówka została wpisana na listę produktów tradycyjnych. Mamy dla was przepis!
Historia wyrobu cukierniczego, jaki dzisiaj znamy zaczyna się już w XVII w tczewskim cechu piekarniczym. Tam wyodrębniły się dwa samodzielne zrzeszenia rzemieślnicze: piekarzy razowca oraz piekarzy pieczywa białego i cukierników łącznie.
— "Dopiero na początku XVIII w. cukiernicy wystąpili z cechu stwarzając swój odrębny. Przed I wojną światową wypiek pieczywa słodkiego ograniczał się do jednego placka pszennego lub bukwitnego, a czasem do wypiekania małych gomółek z bukwitnej mąki z dodatkiem tłuszczu. Znacznie później zaczęto wykorzystywać ciasto drożdżowe na rozmaite sposoby, a gospodynie prześcigały się w tym kunszcie. „Kiedy pojawiły się na stole kołacze (bułki), albo szneki z glancem (drożdżówki lukrowane) atmosfera domu stawała się bardziej uroczysta” - czytamy w „Od kołaczy do baby” K. Peplińskiej.
Przepis na ciasto jest dość łatwe.
— "Ciasto na szneki, to typowe ciasto drożdżowe wyrabiane z: mąki, mleka, cukru, jajek, drożdży i masła, z tym że posypywano je do smaku dodatkowo cynamonem i dodawano do niego również niekiedy rodzynki. „Po wyrobieniu ciasta odstawiano je do wyrośnięcia, następnie wałkowano cienkie placki, krajano w wąskie paseczki i zwijano na kształt ślimaczków. Wierzch smarowano jajem zmieszanym z wodą i pieczono na rumiany kolor. Po upieczeniu można było je polukrować. Niektóre gospodynie przed pieczeniem posypywały ciastka kruszonką”. Taki przepis znajdujemy w książce „Ò tim, jak przóde lat Kaszëbi warzële” W.Niemiec.
Parametry prawdziwego pomorskiego szneka:
Wygląd:
Wypieczone, rumiane, okrągłe ciastka, z widocznymi wypukłościami zwiniętych ruloników na kształt ślimaków, białym lukrem na wierzchu i rodzynkami na przekroju.
Kształt:
Okrągły – ruloniki ciasta zwinięte na kształt ślimaka.
Rozmiar:
Średnica ok. 10-12 cm.
Barwa:
Zewnętrzna brązowa z białym lukrem, na przekroju jasnożółta z widocznymi rodzynkami.
Konsystencja:
Stała, krucha, miękka.
Smak:
Smak słodki, zapach cynamonowo-maślany.
Jemy? A może pieczemy?