10.03.2020 16:05 0 rp/Pomorske.eu
Trwają zapisy do kulinarnego konkursu o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego „Pomorskie Smaki". Jego finał odbędzie się 31 maja 2020 r. w Gdańsku-Oliwie.
W konkursie o prestiżowy laur mogą wziąć udział restauratorzy, koła gospodyń wiejskich oraz gospodarstwa rolne z Pomorza. Uczestnicy zmierzą się w dwóch kategoriach – "Potrawa" i "Produkt". W tej drugiej kategorii oceniane będą dodatkowo cztery konkurencje. Uczestnictwo można zgłosić do środy 20 maja.
O Bursztynowy Laur w kategorii "Potrawa" będą się starać restauracje i inne stałe placówki gastronomiczne, takie jak gospodarstwa agroturystyczne. Natomiast kategoria "Produkt" dotyczy szerszej grupy producentów z Pomorza, m.in. przedsiębiorstw, kół gospodyń wiejskich, szkół gastronomicznych, stowarzyszeń czy gospodarstw rolnych i agroturystycznych.
Przy produkcie kucharze z regionu będą mogli wykazać się kreatywnością i dobrym smakiem. Konkurs na najlepszy pomorski produkt zawiera aż cztery konkurencje. Osobno nagrodzone zostaną najlepsze produkty pochodzenia zwierzęcego (produkty i przetwory mięsne, produkty i przetwory z ryb, produkty mleczne oraz miody) i roślinnego (przetwory owocowe i warzywne, przetwory z grzybami oraz produkty zbożowe i cukiernicze), a także najlepszy napój (alkoholowy lub bezalkoholowy) oraz produkt mieszany, który łączy w sobie składniki zarówno roślinne, jak i odzwierzęce.
By wziąć udział w konkursie, należy przesłać kartę zgłoszenia wraz z unikatowym przepisem na pomorski produkt lub potrawę oraz, opcjonalnie, zdjęcie dania. Każdy uczestnik może zgłosić do nagrody maksymalnie dwa produkty. Zwycięzca każdej kategorii, poza statuetką i dyplomem, otrzyma nagrodę finansową w wysokości tysiąca złotych. Szczegóły znaleźć można na stronie Pomorskie.eu.