03.10.2019 14:36 1 Mat. red. Artykuł sponsorowany
„Wielka Szama” to wydarzenie, które odbędzie się w najbliższy weekend (5 i 6 października na Skwerze Kościuszki. Hasłem przewodnim imprezy jest „Kulinarna podróż dookoła świata”. Na festiwalach organizatorzy starają się zabrać swoich gości w różne zakątki globu. Podczas wydarzeń kulinarnych możecie spotkać się z kuchnią m.in. azjatycką, amerykańską, gruzińską czy meksykańską. I właśnie na tej ostatniej pragniemy skupić dziś Waszą uwagę.
Kuchnia meksykańska jest doskonale znana w wielu zakątkach świata. Istnieje cała gama przypraw dzięki którym dania kuchni meksykańskiej nabierają charakterystycznego smaku, który na długo pozostanie w Waszej pamięci. W kuchni meksykańskiej Istnieją trzy główne nurty kulinarne: centralny, południowy i północny, aczkolwiek całościowo Meksyk można określić po prostu krainą potraw ostrych i bazujących w większości na określonej grupie warzyw. Najbardziej znane składniki kuchni meksykańskiej to papryka, fasola czy kukurydza. Meksykanie wręcz kochają paprykę, setki rodzajów papryki. Zasada jest jedna - im ostrzejsza, tym lepsza. Tworzone są z nich wspaniałe salsy, które dodawane zostają do dań – bez tego meksykanie nie wyobrażają sobie jedzenia!
Ciekawostką jest, iż kuchnia meksykańska została w 2010 roku wpisana na światową listę dziedzictwa kulturowego UNESCO jako wzorzec kulturowy, który zawiera obrzędy i praktyki rolnicze, umiejętności datowane na wieki, techniki kulinarne i obrzędy przodków… To wyróżnienie mówi samo za siebie i powinno przekonać wszystkich do spróbowania tej wyjątkowo bogatej nie tylko smakowo, lecz również kulturowo kuchni!
Tacos to niewątpliwie jeden z symboli kuchni meksykańskiej. Chrupiąca tortilla która jest wykonana z mąki kukurydzianej, wypełniona farszem mięsnym bądź warzywnym. Dodajmy do tego świeżą kolendrę oraz kwaśną śmietanę czy pikantną salsę… Szybka i pyszna przekąska gotowa. Na Wielkiej Szamie w Gdyni koniecznie odwiedźcie food trucka „Jakie Taco”, którego nazwa mówi sama za siebie! Ich specjalnością są tacosy w wersji mięsnej bądź wegetariańskiej. Warto sprawdzić!
Mat. pras.
Ryż wraz z warzywami i mięsem owinięty chrupiącym plackiem tortilli z dodatkiem salsy bądź guacamole – jest to najprostsza definicja burrito. Pozycja obowiązkowa na liście dań kuchni meksykańskiej! Na ulicach Meksyku burrito to podstawa ulicznego jedzenia. Nie zabraknie go również na naszym festiwalu. Koniecznie odwiedźcie „Bang food truck” i sprawdźcie tę pozycję z ich menu. Dostępna wersja dla mięsożerców i roślinożerców!
Mat. pras.
Jeśli podczas festiwalu najdzie Was ochota na coś słodkiego, koniecznie odwiedźcie food trucka „Churros Amigos”. Churrosy — hiszpański deser, lecz równie powszechny jest w kuchni meksykańskiej. Są to „pączki” smażone w głębokim oleju. Najlepiej komponują się w zestawie z cukrem pudrem, cynamonem oraz czekoladą! Churrosy to oficjalnie hiszpańskie danie, lecz znane jest również w Ameryce Łacińskiej, południowo – zachodnich Stanach Zjednoczonych, Francji, Portugalii czy Turcji… Teraz nadszedł czas na Trójmiasto!
Mat. pras.
Mamy nadzieję, że po krótkim opisie jedynie niektórych z festiwalowych przysmaków nabraliście ochoty na więcej! Na terenie festiwalu czekać będą również takie przysmaki jak klasyczne burgery, zapiekanki, lody tajskie czy klasyki kuchni azjatyckiej. Dodatkowa gratka dla fanów złotego trunku. Czekać na Was będzie stoisko z rzemieślniczymi piwami. Nie może Was zabraknąć!
Zapraszamy na Wielką Szamę w Gdyni już 5 i 6 października! Spotykamy się na Skwerze Kościuszki. Serwujemy dania w sobotę od 12:00 do 21:00, a w niedzielę od 12:00 do 20:00! Będzie pysznie. Więcej na informacji można znaleźć na Facebooku