Blisko 23 tony wydanej żywności, 3,5 tysiąca paczek. Samorząd gminy Puck podsumował realizację programu pomocy żywnościowej dla mieszkańców.
Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Pucku z terenu województwa pomorskiego, przy współpracy ze Związkiem Stowarzyszeń Bank Żywności w Trójmieście, realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018. Jego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących.
Jak wynika z podsumowania, w gminie Puck, w okresie od września 2018 r. do czerwca 2019 r., osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze, m.in. warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe); skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane); mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający) czy mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju).
Pomoc żywnościowa trafiła do 500 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa pomorskiego. Wydano potrzebującym 22,8015 t żywności oraz 3500 paczek żywnościowych.
W ramach Podprogramu 2018 dla 52 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono siedem warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących: ekonomiczne – 1 spotkanie dla 5 uczestników, kulinarne – 5 spotkań dla 47 uczestników.