21.05.2025 11:00 0 TS

GIS ostrzega! Salmonella w mrożonych truskawkach z popularnej sieci sklepów

źródło: GIS (zdjęcie ilustracyjne)

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące jednej partii mrożonych truskawek marki Mroźna Kraina. W jednej z pięciu próbek przebadanych przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykryto obecność groźnych dla zdrowia bakterii Salmonella spp.

Zakażenie pałeczkami salmonelli może prowadzić do poważnych zatruć pokarmowych, szczególnie jeśli produkt spożywany jest bez uprzedniej obróbki cieplnej – na przykład jako składnik deserów, koktajli czy śniadań na zimno. Eksperci z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego podkreślają również ryzyko krzyżowego zanieczyszczenia w kuchni.

Szczegóły dotyczące produktu:

  • Nazwa: Mroźna Kraina Truskawki bez szypułek, 450 g

  • Numer partii: 011/04/25

  • Kraj pochodzenia: Egipt

  • Termin przydatności: do końca marca 2027

  • Producent: Handsman Food Sp. z o.o., Międzyrzec Podlaski

  • Dystrybutor: Jeronimo Martins Polska S.A. (właściciel sieci Biedronka)

Producent poinformował o sytuacji swojego odbiorcę i niezwłocznie rozpoczął procedurę wycofania produktu z rynku.

Należy podkreślić, że niewykrycie Salmonella w innych próbkach truskawek z partii objętej komunikatem nie świadczy o nieprawidłowych wynikach badań próbek potwierdzających obecność Salmonella. Rozmieszczenie mikroorganizmów najczęściej nie jest jednolite, a bakterie namnażają się w skupiskach. Z tego powodu próbki pobierane nawet równolegle z tej samej partii nie są nigdy takie same i prawdopodobne jest, że wyniki badań próbek będą się od siebie różnić - czytamy w komunikacie GIS.

Wycofanie produktu nadzorują organy urzędowej kontroli żywności.

Zalecenia dla konsumentów:

Osoby, które zakupiły truskawki z partii objętej ostrzeżeniem, nie powinny ich spożywać. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia – takich jak bóle brzucha, biegunka, gorączka czy wymioty – należy skontaktować się z lekarzem. Więcej informacji na temat zakażeń salmonellą dostępnych jest na stronie GIS: gov.pl/web/gis – hasło: „Salmonelozy durowe i jelitowe”.

Byliście świadkami zdarzenia w naszym regionie? Chcecie aby nasza redakcja zajęła się jakimś tematem? Czekamy na Wasze sygnały i informacje. Można kontaktować się z naszą redakcją za pośrednictwem strony facebookowej i mailowo: [email protected]. Dyżurujemy także pod numerem telefonu 729 715 670.


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...