29.11.2024 14:00 0 WGC / Gmina Tczew
W Domu Kultury w Subkowach odbędzie się 14. edycja Sympozjum Kulinarnego 'O jeściu na Kociewiu'. To coroczne wydarzenie to prawdziwe święto kulinarne, które przybliża tradycje i smaki Kociewia, łącząc je z kulturą innych regionów Polski.
Wydarzenie rozpocznie się o godz. 12:00 w sobotę 7 grudnia 2024 r. W tym roku goście będą mieli okazję poznać zarówno tradycyjne potrawy bożonarodzeniowe Kociewia, jak i Śląska. Gminę Tczew reprezentować będzie Koło Gospodyń Wiejskich Śliwiny, które wspólnie z Zespołem Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Swarożynie przygotuje tradycyjny stół kociewski. W programie przewidziano również stół śląski, przygotowany przez KGW Czyżowice oraz Zespół Szkół Ekonomicznych w Tczewie.
Atrakcje wydarzenia obejmują:
Powitanie i odśpiewanie hymnu Kociewia.
Pogadanki świąteczne „Moczka czy Fefernuski” – zestawienie tradycji kulinarnych Kociewia i Śląska.
Projekcję filmu „Na Kociewiu rok cały – Boże Narodzenie”.
Występ artystyczny zespołu BIAŁOGŁOSY.
Ogłoszenie wyników konkursu plastycznego „Najpiękniejsza kartka bożonarodzeniowa”.
Degustację świątecznych potraw.
Sympozjum organizowane jest przez Kociewskie Forum Kobiet, Powiat Tczewski, Gminę Subkowy oraz Dom Kultury w Subkowach, a honorowy patronat nad wydarzeniem objęli Marszałek Województwa Pomorskiego Mieczysław Struk oraz Wójt Gminy Subkowy Mirosław Murzydło.
W realizacji wydarzenia uczestniczą także:
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Swarożynie,
Zespół Szkół Ekonomicznych w Tczewie,
Lokalna Organizacja Turystyczna KOCIEWIE,
Powiat Wodzisławski,
KGW Czyżowice i KGW Śliwiny.
Byliście świadkami zdarzenia w naszym regionie? Czekamy na Wasze sygnały i informacje. Można kontaktować się z nami za pośrednictwem strony facebookowej i mailowo: [email protected]. Dyżurujemy także pod numerem telefonu 729 715 670.