16.12.2023 06:37 0 MW

'O jeściu na Kociewiu' po raz 13.

Fot. Pexels

To już dzisiaj w sobotę 16grudnia o godz. 11 rozpoczyna się już 13 Sympozjum Kulinarne w Subkowych. Jak zawsze będzie domowo, regionalnie i pysznie. Temat przewodni? Wigilia na Kociewiu.

To już 13 edycja Sympozjum Kulinarnego "O jeściu na Kociewiu". Tradycyjnie impreza odbywa się w Gminnej Bibliotece Publicznej w Subkowych. Tematem przewodnim jest Wigilia na Kociewiu. Ciekawe co tym razem opowie pani profesor Maria Pająkowska-Kensik? Aż jestem ciekawa, bo jej wykład o burakach i o kociewskich rumieńcach zapadł w pamięć.

A oto jej program:

  • godz. 11 powitanie gości i odśpiewanie Hymnu Kociewia,

  • bajka " Palcam śmyntany zbierać nie banda" - Gminna Biblioteka Publiczna w Subkowych,

  • "Tradycje Bożonarodzeniowe w moim domu"- wspomnienia Haliny Sielskiej,

  • "Potrawy na wigilijnym stole"- prelekcja prof. Marii Pająkowskiej-Kensik,

  • Program artystyczny zespołu Olzanki z powiatu wodzisławskiego na Śląsku,

  • Prezentacja i degustacja potraw bożonarodzeniowych przez:

  • Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Swarożynie,

  • Zespół Szkół Ekonomicznych w Tczewie *Klub Seniora Subkowy, *Klub Seniora+ w Lignowach Szlacheckich.

Start imprezy o godz. 11.


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...