** Główny Inspektor Sanitarny podczas kontroli wewnętrznej partii boczku wędzonego wskazała obecność bakterii Listeria monocytogenes. Bakteria ta wywołuje listeriozę. Sprawdźcie czy macie go w domu i nie spożywajcie go pod żadnym pozorem.**
Produktem skażonym jest boczek wędzony VAC Numer partii: 01.11.2022 p. 5435
Termin przydatności do spożycia: 01.11.2022
Producent: Bacówka Towary Tradycyjne, Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, spółka komandytowa, ul. Rajbrot 470, 32-725 Rajbrot, 12010303
Zgodnie z procedura producent powiadomił wszystkich odbiorców o niezgodności i rozpoczął proces wycofywania produktu z rynku.
— Producent podjął dobrowolną decyzję o wstrzymaniu dystrybucji kolejnych partii produktu do czasu potwierdzenia bezpieczeństwa oraz prowadzi działania naprawcze- pisze GiS na swojej stronie.
Instytucja cały czas nadzoruje proces wycofywania produktu.
Inspekcja Weterynaryjna pobrała do badania kolejne partie produktu, by ocenić kryteria żywności i ich spełnienia. Nadal trwa nadzór, by naprawić proces technologiczny.
Fot. GiS
Masz ten boczek w domu? Nie jedz go! W przypadku wystąpienia objawów choroby, należy jak najszybciej udać się do lekarza.
Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Listeria monocytogenes zawarte są na stronie internetowej www.gis.pl