01.11.2022 01:23 0 MW

GiS ostrzega: bakterie Listerii w partii boczku wędzonego

Fot. GiS

** Główny Inspektor Sanitarny podczas kontroli wewnętrznej partii boczku wędzonego wskazała obecność bakterii Listeria monocytogenes. Bakteria ta wywołuje listeriozę. Sprawdźcie czy macie go w domu i nie spożywajcie go pod żadnym pozorem.**

Produktem skażonym jest boczek wędzony VAC Numer partii: 01.11.2022 p. 5435

Termin przydatności do spożycia: 01.11.2022

Producent: Bacówka Towary Tradycyjne, Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, spółka komandytowa, ul. Rajbrot 470, 32-725 Rajbrot, 12010303

Zgodnie z procedura producent powiadomił wszystkich odbiorców o niezgodności i rozpoczął proces wycofywania produktu z rynku.

Producent podjął dobrowolną decyzję o wstrzymaniu dystrybucji kolejnych partii produktu do czasu potwierdzenia bezpieczeństwa oraz prowadzi działania naprawcze- pisze GiS na swojej stronie.

Instytucja cały czas nadzoruje proces wycofywania produktu.

Inspekcja Weterynaryjna pobrała do badania kolejne partie produktu, by ocenić kryteria żywności i ich spełnienia. Nadal trwa nadzór, by naprawić proces technologiczny.

Fot. GiS

Masz ten boczek w domu? Nie jedz go! W przypadku wystąpienia objawów choroby, należy jak najszybciej udać się do lekarza.

Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Listeria monocytogenes zawarte są na stronie internetowej www.gis.pl


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...