22.04.2022 14:02 0 Materiał Partnera Materiał partnera
Praca dietetyka zwykle kojarzona jest z pomocą w walce ze zbędnymi kilogramami pacjentów. Powyższe przekonanie jest prawdą i większość pacjentów zgłasza się w celu zredukowania masy ciała, jednakże istnieje grupa osób chcących zwiększyć swoją masę ciała ze względu na towarzyszący im problem niedowagi.
Czym jest niedowaga i jak ją rozpoznać?
Niedowaga jest stanem charakteryzującym się niższą masą ciała niż należna masa ciała dla danej osoby. Najpowszechniejszym sposobem określania masy ciała jest BMI, czyli Body Mass Index. Wskaźnik ten jest wynikiem dzielenia masy ciała przez wzrost w metrach do kwadratu. Niedowaga według wskaźnika BMI to wynik od 17 do 18,49 kg/m2. Poprawna masa ciała mieści się w granicy 18,5-24,9 kg/m2. Obliczeń można dokonać samodzielnie lub przez dostępne w Internecie specjalne kalkulatory do tego przeznaczone.
Przyczyny niedowagi
Przyczyny niedowagi mogą się różnić w zależności od grupy wiekowej. U osób młodych częstą przyczyną niedowagi jest chęć dążenia do jak najniższej masy ciała, co wynika ze złego przeświadczenia, że ich wygląd jest niewystarczający, odbiegający od narzuconego kanonu piękna lub braku samoakceptacji. W dzisiejszym świecie, w którym nastolatkowie mają stały dostęp do mediów społecznościowych. Są narażeni na błędne przekonanie, że sylwetka powinna być idealna. W mediach często dodawane są zdjęcia zawierające filtry oraz po dokonanej obróbce przed publikacją. Takowe zachowania mogą posuwać do skrajnych stanów jakimi są głodówki, wywoływanie przeczyszczeń i stała kontrola ilości przyjmowanego pokarmu, co finalnie wywołuje niedowagę, a nawet gorsze stany m.in. anoreksję i bulimię. Podejrzewając u siebie tego typu zaburzenia warto udać się po pomoc psychologiczną oraz do sprawdzonego dietetyka.
U osób starszych przyczyną niedowagi może być spożywanie zbyt małej ilości pokarmu co wynika chociażby z braków w uzębieniu, trudności z żuciem i połykaniem lub zażywania leków, które obniżają apetyt.
Innymi przyczynami niedowagi może być brak wiedzy na temat prawidłowego odżywiania, choroby związane z układałem pokarmowym, niewystarczająca ilość pieniędzy uniemożliwiająca zakup żywności, czynniki psychologiczne, czy też zatrucia pokarmowe.
Objawy niedowagi
Warto mieć świadomość jakie są objawy niedowagi, ponieważ umożliwia to szybką pomoc, jeśli zauważymy je u swoich bliskich bądź u siebie.
Objawami niepokojącymi mogą być:
⦁ ciągłe uczucie znużenia i zmęczenia,
⦁ utrata miesiączki bądź problemy z regularną menstruacją,
⦁ problemy z koncentracją, przyswajaniem nowych informacji,
⦁ rozdrażnienie i frustracja,
⦁ wypadające włosy,
⦁ słaba sprawność fizyczna,
⦁ apatia.
Skutki niedowagi
Skutki niedowagi mogą przejawiać się w każdym układzie człowieka. Może występować zmęczenie, osłabienie odporności co prowadzi co częstszych infekcji, anemia będąca konsekwencją niedoboru żelaza, problemy z zajściem w ciążę, niskie ciśnienie krwi, a nawet osteoporoza.
Jak zdrowo przytyć?
Aby zwiększyć masę ciała należy przejść na dodatni bilans energetyczny. Jeśli Twoje zapotrzebowanie wynosi na przykład 2000 kilokalorii na dzień to należy włączyć dodatkowe 300-500 kcal dziennie. Ilość kilokalorii należy zwiększać stopniowo, aby nie doszło do pojawienia się złego samopoczucia po przyjmowaniu większej ilości pokarmu. Produkty które warto włączyć do diety, ze względu na małą objętość i wysoką kaloryczność to m.in. orzechy, suszone owoce, oleje tłoczone na zimno dodawane do sałatek, awokado. Garść orzechów włoskich waży tylko 30 gramów, a dostarcza nam około 200 kilokalorii zatem warto włączyć dodatkową przekąskę między posiłkami, aby dostarczyć w zdrowy sposób większą wartość energetyczną i sukcesywnie kierować się w stronę zwiększenia masy ciała i wyjścia z niedowagi. Program dla dietetyków, który może pomóc w tworzeniu jadłospisu podczas wychodzenia z niedowagi znajdziesz na stronie https://kcalmar.com/dietetyk/
Materiał Partnera