16.11.2021 22:28 0 MW
Samorząd Województwa Pomorskiego ogłosił wyniki drugiej edycji Konkursu 'Weki z Pomorskiej Spiżarni`. Kociewie reprezentowała Makowa Koza - sery z kociewskiej chaty. Jej kulki serowe podbiły kubki smakowe jurorów i zajęła zaszczytne drugie miejsce na produkt mleczny. Gratulujemy.
Konkurs odbył się z powodu coraz większego zainteresowania nimi przez konsumentów. Produkty te są w ramach RHD. Samorząd Województwa Pomorskiego w odpowiedzi na zwiększone zainteresowanie produktami lokalnymi, z własnej uprawy, hodowli i chowu po raz kolejny zorganizował konkurs na najlepszy produkt lokalny wytwarzany w ramach RHD.
Kociewie miało silną reprezentantkę Annę Krużycką z Cieciorki w gm. Kaliska, czyli Makową Kozę produkującą sery w mleka koziego. Pani Anna sama hoduje kozy, z których po wydojeniu otrzymuje naturalne i zdrowe mleko, dzięki czemu produkuje sery, a te zdobywają coraz większą rzeszę fanów.
Fot. Facebook/Makowa Koza
— Do tegorocznej edycji zgłoszono łącznie 37 produktów w 6 kategoriach konkursowych: produkty i przetwory mięsne i rybne, produkty mleczne, produkty pszczelarskie, przetwory owocowe, przetwory warzywne , oleje i octy. Po zweryfikowaniu wymagań formalnych, które musieli spełnić uczestnicy konkursu, ostatecznie ocenie podlegały 32 produkty - wyliczają organizatorzy.
Komisja oceniała produkty na podstawie następujących kryteriów: walory organoleptyczne, prezentacja produktu, związek z regionem lub konkretnym miejscem, cechy charakterystyczne danego produktu oraz posiadane certyfikaty i nagrody.
A oto lista laureatów:
Kategoria - produkty i przetwory mięsna i rybne:
I miejsce – „Węgorz w galarecie słodko – kwaśnej” – M-Fish: Marcin Bochra, Dzierzgoń ( pow. sztumski)
II i III miejsce – nie przyznano
Kategoria - produkty mleczne:
I miejsce – „Wypasiony ser w oleju” – Wypas u Tośka: Bartosz Krauze, Barłomino (pow. wejherowski)
II miejsce – „Kozie kulki od Anulki” – Makowa Koza: Anna Krużycka, Cieciorka (pow. starogardzki)
III miejsce – nie przyznano
Kategoria - produkty pszczelarskie:
I miejsce – „Miód z kurkumą i imbirem” – Pasieka Stacjonarna: Jan Freda, Pszczółki (pow. gdański)
II miejsce – „Miód gryczany z Kaszub” – Pasieka na Kaszubach: Witold Kalkowski, Dzierżążno (pow. kartuski)
III miejsce – „Miód z wiśnią” – Miodolandia: Mateusz Browarczyk, Stanisławowo (pow. gdański)
Kategoria - przetwory owocowe:
I miejsce – „Powidła z mirabelek z kardamonem” – Ekostodoła: Aneta i Jarosław Kułynycz, Koczała (pow. człuchowski)
II miejsce – „Konfitura z płatków róży” – Kaszubskie Zioła: Bożena Ogar- Ekiert Pasieka, Łąkie (pow. bytowski)
III miejsce – „Bio dżem jagoda kamczacka” – Jagodowe Marzenie: Małgorzata Siłakowska, Chrzanowo (pow. wejherowski)
Kategoria - przetwory warzywne:
I miejsce – „Napój wzmacniający z pietruszką” – Kaszubskie Zioła: Bożena Ogar- Ekiert Pasieka, Łąkie (pow. bytowski)
II miejsce – „Bio zakwas z buraków” – Gospodarstwo Ekologiczne Jawory: Grzegorz Bartosiewicz, Jawory (pow. słupski)
III miejsce – „Papryczki antipasti w oleju porowym” – Gospodarstwo Rolno-Szkółkarskie Jaworscy: Marlena Jaworski, Janówka (pow. malborski)
Kategoria - oleje i octy:
I miejsce – „Olej konopny – tłoczony na zimno” – Katarzyna i Rafał Mładanowicz, Rzeczenica (pow.) człuchowski
II miejsce – „Olej porowy” – Gospodarstwo Rolno-Szkółkarskie Jaworscy: Marlena Jaworski, Janówka (pow. malborski)
III miejsce – „Ekologiczny olej konopny” – Ekostodoła: Aneta i Jarosław Kułynycz, Koczała (pow. człuchowski)
Gratulujemy i na lokalnych targowiskach wypatrujmy regionalnych przysmaków. Dla mnie ciekawostką oprócz serów jest olej porowy. To może być hit na pomorskich stołach. A wy co byście wybrali?
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. Projekt współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.