17.11.2020 05:50 0 mat. partnera Materiał partnera
Niemarnowanie żywności to wspólna idea łącząca producentów, dystrybutorów, konsumentów i organizacje pozarządowe. Miniony miesiąc przebiegał pod znakiem niemarnowania żywności na całym świecie. Jest to jednak zawsze aktualne zagadnienie, szczególnie istotne w krajach Europy i w samej Polsce, gdzie wciąż do kosza trafiają ogromne ilości żywności. Lidl Polska opowiada o swoich działaniach w tym zakresie oraz, z przymrużeniem oka, radzi co zrobić z dynią, aby się nie zmarnowała.
Co mówią badania?
Federacja Polskich Banków Żywności oraz firma McCormick postanowili sprawdzić, jak zmieniły się zachowania konsumentów w trakcie „lockdownu”. Z przeprowadzonego na ich zlecenie badania Gospodarowanie żywnością w trakcie pandemii wynika, że pandemia zdecydowanie spowodowała wzrost tonażu zakupowego koszyka przeciętnego Polaka. Dodatkowo podczas izolacji zakupy robiliśmy rzadziej (aż o 82%), ale były one znacznie bardziej obfite – ponad połowa ankietowanych przyznała, że w ich koszykach ląduje teraz więcej jedzenia niż przed pandemią. Zamknięcie w domach uruchomiło również naszą kreatywność w kuchni. Aż 69% z pytanych osób potwierdza, że podczas pandemii zaczęło więcej gotować.
— Od dłuższego czasu badania wskazują, że jedną z głównych przyczyn marnowania jedzenia są nadmierne zakupy i nabywanie produktów na zapas. Dlatego od początku nowej sytuacji zachęcaliśmy do ograniczenia ilości kupowanych produktów i bardziej przemyślanego planowania posiłków. Z naszych analiz wynika, że faktycznie zwiększyła się ilość nabywanej żywności, ale mimo wszystko badania napawają optymizmem – aż o 12% wzrósł odsetek osób, które świadomie starały się nie dopuścić do zepsucia się czy zmarnowania produktów spożywczych – komentuje Marek Borowski, Prezes Federacji Polskich Banków Żywności.
Co na to wszystko Lidl?
Kwestia marnowania żywności dotyczy każdego kraju na świecie, w tym obejmuje wszystkie etapy łańcucha dostaw – od produkcji rolnej po gospodarstwa domowe. W Polsce, ostatnio przeprowadzone badania wskazują, że szacunkowo wyrzucamy ok. 9 mln ton żywności rocznie. Oznacza to, że na każdą osobę przypada 247 kg żywności, która ulega zmarnowaniu.
— Dzięki wieloletniej pracy nad optymalizacją procesów w ramach łańcucha dostaw ograniczyliśmy marnowanie żywności do minimum. Z powodzeniem rozwinęliśmy także projekt „kupuję, nie marnuję”, umożliwiający klientom zakup produktów o zbliżającym się terminie przydatności, jednak w pełni wartościowych, w cenach obniżonych nawet do -70%. Podejmujemy przy tym liczne działania edukacyjne oraz organizujemy regularnie zbiórki żywności przy ścisłej współpracy m.in. z Polską Federacją Banków Żywności – komentuje Aleksandra Robaszkiewicz, Head of Corporate Communications & CSR Lidl Polska.
Lidl Polska stara się angażować w działania na rzecz niemarnowania żywności najlepiej jak potrafi, czyli poprzez edukowanie, opracowywanie przepisów kulinarnych oraz praktyczne wskazówki i porady, które pojawiają się w wydawanych przez sieć książkach, w mediach społecznościowych Lidla oraz na stronie www.kuchnialidla.pl. Na początku listopada w wielu domach zostają dynie, które w poprzedzającym miesiącu często służą jako dekoracje. Co można zrobić z dyni? Lidl proponuje na swojej stronie aż 73 przepisy. Oto wybrane z nich:
1. Konfitura dyniowo-gruszkowa
Składniki:
750 g dyni
200 ml soku jabłkowego
700 g dojrzałych gruszek
1,5 limonki
500 g cukru żelującego 2:1
3 łyżki brandy gruszkowej
Dynię obieramy, pestki usuwamy, miąższ drobno ścieramy na tarce. Gotujemy z sokiem jabłkowym przez 10-15 minut pod przykryciem, aż będzie miękka. Studzimy.
Gruszki obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kostkę, odważamy 500 g. Limonkę sparzamy, skórkę obieramy i kroimy w cienkie paski. Odstawiamy pod przykryciem do lodówki. Sok z limonki wyciskamy i mieszamy w wysokim garnku z gruszkami i cukrem żelującym, odstawiamy na 2-3 godziny do przegryzienia się smaków.
Odważamy 500 g dyni, dodajemy skórkę z limonki do masy gruszkowej i gotujemy przez 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy brandy gruszkową do smaku. Konfiturę natychmiast przelewamy do przepłukanych gorącą wodą słoików. Słoiki dobrze zamykamy i pozostawiamy do ostygnięcia. [https://kuchnialidla.pl/konfitura-dyniowo-gruszkowa]
2. Szybkie ciasto dyniowe
Składniki:
mąka pszenna razowa – 1 szklanka
cukier trzcinowy – ½ szklanki
proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
soda oczyszczona – ½ łyżeczki
cynamon – 1 łyżeczka
sól – 1 szczypta
jaja – 2 szt.
podpieczona, zmiksowana dynia – ½ szklanki
olej – ½ szklanki
suszone żurawiny – 1 garść
orzechy włoskie – 1 garść
gorzka czekolada – ½ tabliczki
orzechy laskowe, nerkowce, orzechy włoskie, migdały – do posypania
płatki migdałów – do posypania
Przygotuj formę o wymiarach 20 x 20 cm, papier do pieczenia, silikonową łopatkę, piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Suche składniki ciasta mieszamy w misce.
Krok 2: W osobnej misce mieszamy mokre składniki ciasta.
Krok 3: Mokre składniki przelewamy do miski z suchymi składnikami i mieszamy, aż się połączą. Dodajemy żurawiny, posiekane orzechy włoskie i pokruszoną czekoladę. Ponownie mieszamy.
Krok 4: Tak przygotowaną masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy orzechami i płatkami migdałów. Ciasto pieczemy ok. 40-45 minut w temperaturze 180°C. Gdy ostygnie, kroimy w kostkę.
https://kuchnialidla.pl/szybkie-ciasto-dyniowe
3. Faszerowana dynia
Składniki:
pieczarki – 250 g
por – 2 szt.
seler naciowy – 100 g
dynia hokkaido – 2 szt. (po ok. 750 g)
ryż długoziarnisty – 1 torebka
sól
olej słonecznikowy – 2–3 łyżki
pieprz
majeranek – 1–2 łyżeczki
cynamon – 0,5 łyżeczki
bulion warzywny – 350 ml
parmezan – 150 g
śmietana 18% – 100 g
Przygotuj naczynie żaroodporne, piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę. Pora i selera naciowego oczyszczamy, pora kroimy w krążki, selera w plasterki. Dynie myjemy i kroimy wzdłuż na pół, ogonki odcinamy. Z wewnątrz usuwamy pestki i włókna. Następnie dynie wydrążamy, pozostawiając warstwę miąższu o grubości ok. 1 cm, miąższ siekamy. Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie.
Krok 2: Posiekany miąższ dyni, pora, selera i grzyby podsmażamy stopniowo na gorącym oleju słonecznikowym. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i cynamonem. Dolewamy 50 ml bulionu warzywnego, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem przez 5 minut.
Krok 3: Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Warzywa mieszamy z ryżem, 100 g parmezanu i śmietaną. Doprawiamy do smaku. Połówki dyni doprawiamy solą i pieprzem, napełniamy farszem i wkładamy do żaroodpornego naczynia. Dolewamy pozostałą ilość bulionu. Dynie pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 15 minut. Posypujemy pozostałym parmezanem i pieczemy przez kolejne ok. 30 minut, aż dynie będą miękkie.
https://kuchnialidla.pl/faszerowana-dynia
Informacje o firmie:
Lidl Polska należy do międzynarodowej grupy przedsiębiorstw Lidl, w której skład wchodzą niezależne spółki prowadzące aktywną działalność na terenie całej Europy. Historia sieci Lidl sięga lat 30. XX wieku, a pierwsze sieci pod szyldem tej marki powstały w Niemczech w latach 70. XX wieku. Obecnie w 30 krajach istnieje około 11.200 sklepów tej marki, a w Polsce ponad 700.
Kontakt:
Strona www: https://www.lidl.pl
Facebook: https://www.facebook.com/lidlpolska
Instagram: https://www.instagram.com/lidlpolska/