17.11.2020 05:50 0 mat. partnera Materiał partnera

Niemarnowanie żywności według Lidla – sieć podpowiada co zrobić z dynią

mat. partn.

Niemarnowanie żywności to wspólna idea łącząca producentów, dystrybutorów, konsumentów i organizacje pozarządowe. Miniony miesiąc przebiegał pod znakiem niemarnowania żywności na całym świecie. Jest to jednak zawsze aktualne zagadnienie, szczególnie istotne w krajach Europy i w samej Polsce, gdzie wciąż do kosza trafiają ogromne ilości żywności. Lidl Polska opowiada o swoich działaniach w tym zakresie oraz, z przymrużeniem oka, radzi co zrobić z dynią, aby się nie zmarnowała.

Co mówią badania?

Federacja Polskich Banków Żywności oraz firma McCormick postanowili sprawdzić, jak zmieniły się zachowania konsumentów w trakcie „lockdownu”. Z przeprowadzonego na ich zlecenie badania Gospodarowanie żywnością w trakcie pandemii wynika, że pandemia zdecydowanie spowodowała wzrost tonażu zakupowego koszyka przeciętnego Polaka. Dodatkowo podczas izolacji zakupy robiliśmy rzadziej (aż o 82%), ale były one znacznie bardziej obfite – ponad połowa ankietowanych przyznała, że w ich koszykach ląduje teraz więcej jedzenia niż przed pandemią. Zamknięcie w domach uruchomiło również naszą kreatywność w kuchni. Aż 69% z pytanych osób potwierdza, że podczas pandemii zaczęło więcej gotować.

Od dłuższego czasu badania wskazują, że jedną z głównych przyczyn marnowania jedzenia są nadmierne zakupy i nabywanie produktów na zapas. Dlatego od początku nowej sytuacji zachęcaliśmy do ograniczenia ilości kupowanych produktów i bardziej przemyślanego planowania posiłków. Z naszych analiz wynika, że faktycznie zwiększyła się ilość nabywanej żywności, ale mimo wszystko badania napawają optymizmem – aż o 12% wzrósł odsetek osób, które świadomie starały się nie dopuścić do zepsucia się czy zmarnowania produktów spożywczychkomentuje Marek Borowski, Prezes Federacji Polskich Banków Żywności.

Co na to wszystko Lidl?

Kwestia marnowania żywności dotyczy każdego kraju na świecie, w tym obejmuje wszystkie etapy łańcucha dostaw – od produkcji rolnej po gospodarstwa domowe. W Polsce, ostatnio przeprowadzone badania wskazują, że szacunkowo wyrzucamy ok. 9 mln ton żywności rocznie. Oznacza to, że na każdą osobę przypada 247 kg żywności, która ulega zmarnowaniu.

Dzięki wieloletniej pracy nad optymalizacją procesów w ramach łańcucha dostaw ograniczyliśmy marnowanie żywności do minimum. Z powodzeniem rozwinęliśmy także projekt „kupuję, nie marnuję”, umożliwiający klientom zakup produktów o zbliżającym się terminie przydatności, jednak w pełni wartościowych, w cenach obniżonych nawet do -70%. Podejmujemy przy tym liczne działania edukacyjne oraz organizujemy regularnie zbiórki żywności przy ścisłej współpracy m.in. z Polską Federacją Banków Żywnościkomentuje Aleksandra Robaszkiewicz, Head of Corporate Communications & CSR Lidl Polska.

Lidl Polska stara się angażować w działania na rzecz niemarnowania żywności najlepiej jak potrafi, czyli poprzez edukowanie, opracowywanie przepisów kulinarnych oraz praktyczne wskazówki i porady, które pojawiają się w wydawanych przez sieć książkach, w mediach społecznościowych Lidla oraz na stronie www.kuchnialidla.pl. Na początku listopada w wielu domach zostają dynie, które w poprzedzającym miesiącu często służą jako dekoracje. Co można zrobić z dyni? Lidl proponuje na swojej stronie aż 73 przepisy. Oto wybrane z nich:

1. Konfitura dyniowo-gruszkowa

Składniki:

  • 750 g dyni

  • 200 ml soku jabłkowego

  • 700 g dojrzałych gruszek

  • 1,5 limonki

  • 500 g cukru żelującego 2:1

  • 3 łyżki brandy gruszkowej

Dynię obieramy, pestki usuwamy, miąższ drobno ścieramy na tarce. Gotujemy z sokiem jabłkowym przez 10-15 minut pod przykryciem, aż będzie miękka. Studzimy.

Gruszki obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kostkę, odważamy 500 g. Limonkę sparzamy, skórkę obieramy i kroimy w cienkie paski. Odstawiamy pod przykryciem do lodówki. Sok z limonki wyciskamy i mieszamy w wysokim garnku z gruszkami i cukrem żelującym, odstawiamy na 2-3 godziny do przegryzienia się smaków.

Odważamy 500 g dyni, dodajemy skórkę z limonki do masy gruszkowej i gotujemy przez 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy brandy gruszkową do smaku. Konfiturę natychmiast przelewamy do przepłukanych gorącą wodą słoików. Słoiki dobrze zamykamy i pozostawiamy do ostygnięcia. [https://kuchnialidla.pl/konfitura-dyniowo-gruszkowa]

2. Szybkie ciasto dyniowe

Składniki:

  • mąka pszenna razowa – 1 szklanka

  • cukier trzcinowy – ½ szklanki

  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

  • soda oczyszczona – ½ łyżeczki

  • cynamon – 1 łyżeczka

  • sól – 1 szczypta

  • jaja – 2 szt.

  • podpieczona, zmiksowana dynia – ½ szklanki

  • olej – ½ szklanki

  • suszone żurawiny – 1 garść

  • orzechy włoskie – 1 garść

  • gorzka czekolada – ½ tabliczki

  • orzechy laskowe, nerkowce, orzechy włoskie, migdały – do posypania

  • płatki migdałów – do posypania

Przygotuj formę o wymiarach 20 x 20 cm, papier do pieczenia, silikonową łopatkę, piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Suche składniki ciasta mieszamy w misce.

Krok 2: W osobnej misce mieszamy mokre składniki ciasta.

Krok 3: Mokre składniki przelewamy do miski z suchymi składnikami i mieszamy, aż się połączą. Dodajemy żurawiny, posiekane orzechy włoskie i pokruszoną czekoladę. Ponownie mieszamy.

Krok 4: Tak przygotowaną masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy orzechami i płatkami migdałów. Ciasto pieczemy ok. 40-45 minut w temperaturze 180°C. Gdy ostygnie, kroimy w kostkę.

https://kuchnialidla.pl/szybkie-ciasto-dyniowe

3. Faszerowana dynia

Składniki:

  • pieczarki – 250 g

  • por – 2 szt.

  • seler naciowy – 100 g

  • dynia hokkaido – 2 szt. (po ok. 750 g)

  • ryż długoziarnisty – 1 torebka

  • sól

  • olej słonecznikowy – 2–3 łyżki

  • pieprz

  • majeranek – 1–2 łyżeczki

  • cynamon – 0,5 łyżeczki

  • bulion warzywny – 350 ml

  • parmezan – 150 g

  • śmietana 18% – 100 g

Przygotuj naczynie żaroodporne, piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Krok 1: Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę. Pora i selera naciowego oczyszczamy, pora kroimy w krążki, selera w plasterki. Dynie myjemy i kroimy wzdłuż na pół, ogonki odcinamy. Z wewnątrz usuwamy pestki i włókna. Następnie dynie wydrążamy, pozostawiając warstwę miąższu o grubości ok. 1 cm, miąższ siekamy. Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie.

Krok 2: Posiekany miąższ dyni, pora, selera i grzyby podsmażamy stopniowo na gorącym oleju słonecznikowym. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i cynamonem. Dolewamy 50 ml bulionu warzywnego, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem przez 5 minut.

Krok 3: Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Warzywa mieszamy z ryżem, 100 g parmezanu i śmietaną. Doprawiamy do smaku. Połówki dyni doprawiamy solą i pieprzem, napełniamy farszem i wkładamy do żaroodpornego naczynia. Dolewamy pozostałą ilość bulionu. Dynie pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 15 minut. Posypujemy pozostałym parmezanem i pieczemy przez kolejne ok. 30 minut, aż dynie będą miękkie.

https://kuchnialidla.pl/faszerowana-dynia

Informacje o firmie:

Lidl Polska należy do międzynarodowej grupy przedsiębiorstw Lidl, w której skład wchodzą niezależne spółki prowadzące aktywną działalność na terenie całej Europy. Historia sieci Lidl sięga lat 30. XX wieku, a pierwsze sieci pod szyldem tej marki powstały w Niemczech w latach 70. XX wieku. Obecnie w 30 krajach istnieje około 11.200 sklepów tej marki, a w Polsce ponad 700.

Kontakt:

Strona www: https://www.lidl.pl

Facebook: https://www.facebook.com/lidlpolska

Instagram: https://www.instagram.com/lidlpolska/


Czytaj również: