01.11.2019 13:01 0 raz

Skórcz jak Bombaj, można było poznać smak Indii

Fot. UG Skórcz

**Już po raz siedemnasty odbył się w środę, 30 października w Skórczu, Wojewódzki Konkurs Sztuk Kulinarnych. Tym razem można było poznać egzotyczne smaki z dalekich, aromatycznych Indii. **

Już od progu witały nas indyjskie klimaty. Przebarwne mandale stroiły ściany. Na stołach, ławach i parapetach poustawiano indyjskie figurki. Z głośników sączyła się cicha, indyjska muzyka. Po korytarzach przemykali uczestnicy konkursu w indyjskich strojach – tak klimat tego wydarzenia opisywał na stronie internetowej gminy Stanisław Sierko.

Uczestnicy przygotowali wyszukane, nieznane w Polsce potrawy: zupa Dahl, chicken Karahi, chlebki Naan, Raita, Kheer, Mango lassi, Palak Paneer, Lamb Tikka Masala czy Masala Chai.

Trzecie miejsce przyznano dla WTZ Starogard Gdański. Miejsce drugie wywalczyły Rajkowy. Najlepszymi kucharzami okazali się uczestnicy WTZ "Caritas" Skórcz.

Tradycyjnym organizatorem konkursu są Warsztaty Terapii Zajęciowej "Caritas" w Skórczu kierowane przez Marzenę Partykę.


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...