16.12.2023 12:19 0 MW

Mam ochotę na... Amerykankę

Fot. Barbara Kaszuba

Barbara Kaszuba z Fundacji My Kaszubi piecze i gotuje od lat. Tym razem podrzuca nam Kociewiakom, swój słodki przepis na kultowe Amerykanki. Ciastka pachnące amoniakiem, mięciutkie i pyszne niech zagoszczą na Waszych stołach i przywołają wspomnienia szkolnych sklepików.

Wchodzisz do piekarni i czujesz charakterystyczny zapach, jakby...moczu? Uf, tu go nie ma. Idziesz dalej i czujesz, że zapach dochodzi zza witryny, w której są okrągłe ciastka przypominające chińskie czapeczki. Pachną dziwnie, amoniakiem, ale to tylko zapach.

W pewnym momencie bierzemy jedno na próbę i...to jest pyszne. Babkowate ciasto, słodkie, z lukrem lub bez jemy i nie żałujemy. A zapach? Przy jedzeniu jest mniej wyczuwalny.

Fot. Barbara Kaszuba

Ale jak je zrobić samemu? W domu?

Z pomocą przychodzi Pani Basia, która do dzisiaj je piecze i dzieli się z nami na nie przepisem.

A oto on:

Ciasto:

  • pół szklanki mleka,
  • 3 szklanki mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 duże jaja,
  • 3/4 kostki masła,
  • 2 czubate łyżeczki amoniaku,
  • sól

Lukier:

  • 2 szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 3 - 4 łyżki gorącej wody,

W rondelku rozpuszczam masło i odstawiam do przestygnięcia. Jajka miksuję z mlekiem i cukrem, dodaje resztę składników i wlewam masło. Wszystko dokładnie mieszam. Rozgrzewam piekarnik do 170°C

Wyścielam blachę białym papierem do pieczenia.

Nakładam w odstępach (urośnie) 2 łyżki ciasta i kształtuję kółko ~ 6 cm.

Piekę na złoty kolor.

Nie używam żadnych pachnideł, ponieważ amoniak daje ten swoisty smak- mówi autorka przepisu.

Zdejmuję z blachy spodem do góry.

Wystudzone polewam lukrem. Ot i całe amerykanki.

Smacznego. My też życzymy smacznego i czekamy na wasze popisy z tym przepisem.


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...